Home » Blog » Voelen

Voelen

door | 12 okt, 2021 | Zorgen voor jezelf

In de praktijk merk ik dat mensen vaak moeite hebben met voelen. Daarom organiseer ik een themadag “voelen”. 
Ben je benieuwd wat deze dag inhoudt? Klik dan op de link naar de deze pagina:  https://timeout4you.nl/themadag-voelen/  

In deze blog wil ik je meer vertellen over voelen.  

Voelen heeft meerdere betekenissen:

  1. Tasten: gaat via de tastzin, voelen via je huid.
  2. Weten: Hoe je iets of wat je moet doen.
  3. Sociale context: aanvoelen van oprechtheid, of aanvoelen of je humor kun gebruiken.
  4. Gevoelens hebben: Genieten, blijdschap, verdrietig, bang of boos zijn.

Wat voelen dus precies is, is moeilijk te benoemen, wat wel zo is je kunt voelend iets ondergaan, er gaat iets door je heen. Belangrijk is dat gevoelens niet te manipuleren zijn, je kunt alleen constateren wat er is.

Gevoelens onderga je, het overkomt je en daarin zit vaak het probleem. Omdat wij mensen vaak niet  kunnen of willen accepteren wat we voelen en ons overkomt. We drukken gevoelens weg, soms bewust, maar vaker onbewust.  Of we doen het omgekeerde, gevoelens die er niet zijn, gaan we veinzen, om onszelf beter te voelen.  In beide gevallen doen we onszelf tekort en ontstaan er problemen door.

Voelen en tasten:

Heel veel voelen is gebaseerd op de zintuigelijke tast, onze huid is één tastorgaan en dat zorgt ervoor dat we bewust zijn van mensen en dingen om ons heen. Actief voelen doen we met vingertoppen, de rest is bijna passief. Je kunt zelfs op afstand voelen of er iemand in de buurt is.

We leven in een cultuur waar gezond verstand meer gewaardeerd wordt. Het gevoel is ondergeschoven en zelfs weggeschoven, dat heeft het contact met ons levende lijf en onze tastzin doen verliezen.

Dit terwijl ons lichaam en tastzin juist onze oorsprong is. Door je contact met je lichaam en je tastzin wordt je rustiger. ( massage, sauna). Het maakt je ook minder zorgelijk, bent meer aanwezig in het moment. Je kijkt meer met je eigen blik.

Kortom meer in contact komen met je lichaam en tastzin zorgt er voor dat je lichamelijk en geestelijk gerevitaliseerd wordt.

Voelen en weten:

Wanneer iemand een hand op je schouder legt, kun je de intentie voelen. Ook bij handen geven kun je telkens iets anders voelen. Individueel kan dit verschillen, de tastzin van de één is gevoeliger dan van de ander. Het is een basis intelligentie en is een “weten” zonder dat je daarvoor je verstand nodig hebt. Deze basis intelligentie raakt verborgen door impulsen van ons verstand, daardoor kunnen verkeerde beslissingen nemen (bijv. op geld gebied, onjuiste partner).

Voelen en zelfacceptatie:

Dieren veinzen nooit gevoelens en drukken niets weg, de gevoelens drijven hun tot het gedrag dat noodzakelijke is voor hun voortbestaan, zoeken van voedsel, voortplanting en verdediging. Ze geven zich over aan wat hun lichaam aangeeft en kennen ook niet de innerlijke tweestrijd die wij mensen kennen door verschillen van gevoelens en gedachten.

Wat we kunnen leren van dieren is dat voelen een zekere acceptatie van jezelf veronderstelt. Je levende lichaam mag zijn gang gaan, zonder verkramping.  Wie zichzelf accepteert hoeft geen gevoelens te veinzen, negeren of wegdrukken. Zelfs gevoelens die niet geaccepteerd worden in onze maatschappij zoals jalousie en wrok worden toegelaten.

Zelfacceptatie is de bakermat van onze oorspronkelijkheid, authenticiteit en zelfstandigheid. We staan op eigen benen en kijken met eigen ogen, voelen met de eigen huid, ruiken met eigen neus en spreken met eigen woorden.

Voelen en gedrag:

Gevoelens zijn er, we zijn er niet moreel verantwoordelijk voor.  Verantwoordelijkheid zijn we voor datgene dat we in innerlijke vrijheid kunnen kiezen.

Wanneer je iemand niet sympathiek vind, ben je niet verantwoordelijk voor dat gevoel, maar wel voor wat je zegt of doet tegen die persoon. Je kunt voelen dat je deze persoon niet sympathiek vind en toch vriendelijk blijven, wellicht laat je mimiek toch iets anders zien.

Of anders denkend en voelend, dat deze persoon ook een mens is met eigen patronen en overleefmechanisme, kan de scherpe kantjes  ook van je mimiek weg nemen.

Conclusie:

Onze samenleving waaraan het verstand, kennis en materie een grote waarde aan wordt gegeven, is onze gevoeligheid onder druk komen te staan. We zijn in feite “vergeten” hoe belangrijk de taal van ons lichaam is en welk “weten” ons lichaam herbergt.

Via lichaamswerk en contact met anderen kunnen we onze gevoeligheid vergroten en weer toegang krijgen tot deze basisintelligentie.

Nieuwgierig naar je zelf en wil jij je openen om contact te maken met de gevoelens die er zijn in het hier en nu?

Wil jij je gevoelens accepteren?.. of gaan je de strijd aan, want ontkennen, verdringen onderdrukken kost veel energie en levenskracht.

Wil jij weer gaan voelen, ook die je misschien moeilijk vind, ten gunste van je levenskracht en je oorspronkelijkheid.

Kom dan naar de thema en verdieping dag Voelen.

Ik hoop je daar te ontmoeten!

 

Wil je dichter bij je gevoel komen?

Kom dan naar de themadag “Voelen”

Margriet Brock

Burn-out en rouw zijn mij niet onbekend. Het doorleven van deze processen, maakte dat ik een verlangen kreeg naar innerlijke groei, meer zelf liefde en bewustwording.

Mijn missie is andere te helpen met hun innerlijk groei. Harmonie te brengen in schijnbare tegenstellingen van buiten en binnen wereld. Ik vertrouw op het mysterie en wijsheid van het leven.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin