Home » Blog » Mijn verhaal in Nepal

Mijn verhaal in Nepal

door | 29 jul, 2022 | Mijn reis door Nepal

Alweer 10 jaar geleden, ging ik voor het eerst naar Nepal. Tijdens mijn reis in India kwam ik in gesprek met een Nepalees. Hij vertelde over zijn land en nodigde mij uit te komen. Daar moest ik wel even over na denken en allerlei gedachten schoten door mij heen. Ik zag veel beren op de weg. In die tijd was ik vooral ook bezig met niet durven en toch doen. Dus de gedachten wat als dit of dat gebeurd en kan ik dit wel en mag dit wel en ja allemaal maren. Toch ik besloot om te gaan voor een weekje.
Behoorlijk out of the box, dat kun je wel zeggen. Na India was Nepal een verademing, minder druk en heel relaxed. Die ene week heb ik Kathmandu, de hoofdstad van Nepal bezocht en de prachtige bezienswaardigheden van de Kathmandu- Vallei bestaande uit 3 steden vol historie, religie en cultuur. Het is een kunstgalerij in de openlucht met duizenden heiligdommen. Ik was verkocht, verliefd en Nepal kreeg een speciale plek in mijn Hart.

Hele mooie herinneringen en steeds een gevoel van “thuis“ komen op een bijzonder plek, helemaal weg van het dagelijks leven zoals wij dat kennen. De Cultuur, geuren, kleuren, ruwe natuur, eenvoud, kunst, maar ook confronterend met armoede, levensstandaard en dood. Maar zo intens levend.

Wat mij vooral aantrekt is de eenvoud, en ook niets moet nu. De puurheid van het bestaan. Heel relaxed en alles is goed mentaliteit. IK moet dan wel gas terug nemen en maar laten gebeuren. Geen controle of weinig in ieder geval en dat is een overgave aan wat er is. Dat kon ik echt ervaren! Tijdens de laatste grote aardbeving 2015 toen ik in Pokhara ( stad) was en mij moest overgeven aan de situatie zoals het was…… geen controle werd heel zichtbaar voor mij.

Elk jaar reisde ik tussen 3 a 8 weken naar Nepal. Een van mijn dromen was om daar iets te gaan doen, geen idee wat en hoe. Het idee was er alleen. Elke reis was weer onderzoeken, wat wil ik hier en wat doe ik hier.

Er leven in Nepal veel mensen onder de armoede grens en je ziet veel hulp vanuit het buitenland, vooral de hulp aan kinderen is populair. Ik heb daar ook verschillende projecten bezocht, weeshuizen en scholen voor kinderen, prachtig werk maar niet mijn ding.

Met een verloskundige naar Nepal

Samen met een verloskundige uit Nepal heb ik huis bezoeken gedaan, dorpjes bezocht en dan ga je echt 200 jaar terug de tijd in, boertjes met een koe en mest voor de deur. De verloskundige bezocht de zwangere vrouwen, maar deed ook allerlei andere verpleegkundige handelingen, wonden verzorgen, en zelf tanden trekken. Ze werkte in een hospitaal opgezet door Nederlanders en er was een ambulance gesponseerd door Nederlanders. Het was top en als verpleegkundige was het leuk om me daarvoor in te zetten voor een tijdje.

Opleiding coaching

In 2017 was ik bezig met de opleiding coaching en heb ik samen met een kunstenares uit Nederland een project gemaakt, na de aardbeving van 2015, om kinderen meer hun gevoel te kunnen uiten. Het project “selfiemade” genaamd, daar konden kinderen op een creatieve manier hun gevoel uiten en bespreekbaar maken. We hebben ook met gehandicapten kinderen dit project gedaan, het was echt heel super.

Over Nepal

Nepal land van de Himalaya majestureuze bergketen, dezen wordt beschouwd als uiterst heilig, verblijf plaats van Goden. De thuishaven van prachtige kloosters en tempels ook van de spirituele leider van de Boeddhisten Dalai Lama. Van Hindofilosofie en tradities, wat geen geloof is maar een ervaring van bewustzijn.

Normen & waarden in Nepal

In Nepal is het de gewoonte om beleeft en netjes te zijn vooral naar buitenlanders, een beetje sociaal aangeleerd gedrag noem ik het maar, tijdens dit project zagen we dat de dromen van kinderen erg gericht was op hebben van spullen, gaandeweg kwam de creativiteit boven drijven en dat was zo leuk! We hadden ook leuke en heel grappige gesprekjes en kinderen werden opeens heel spontaan.

Vervoer in Nepal

De brommer/motor zijn een normaal vervoersmiddel, auto is te duur en ook niet echt handig. Er zijn weinig wegen in Nepal en de wegen tussen de grote steden zijn heel druk met vracht verkeer en ook de brommers en voetgangers, alles loopt door elkaar echt op z’n Aziatisch. Met de motor door dorpjes, langs ravijnen, bergen en rivieren en wanneer het donker is, is het beter niet te rijden, maar het was fantastisch. Back to basis.!!

Geboorteplaats Lumbini

Lumbini is de geboorteplaats van Boeddha, heel speciaal en echt elke tempel is speciaal. Oude heilige tempels zijn vaak heel oud zijn en in mijn ogen soms rondweg vies, omdat er overal duiven poepen en ja je gaat op blote voeten de tempel in. Ik las dat het komt omdat de regering deze plaatsen moet onderhouden, meer parituculieren tempels zijn wel schoon en netjes.

Reizen naar Nepal

De laatste 5 jaar heb ik niet gereisd… Ik had een ander pad gekozen en door corona natuurlijk. Echter het pad verliep anders en de roep van Nepal werd weer steeds hoorbaarder. Het is weer tijd om te gaan…. Ik ben zo nieuwgierig hoe het daar nu is. Om de mensen te ontmoeten die ik daar ken. Hoe het voelt om me weer onder te laten dompelen in deze prachtige cultuur en deze wilde natuur.. Mijn idee kwam weer meer in mijn bewustzijn, Iets doen in Nepal…. Maar wat en hoe….Ik was al op onderzoek uit geweest in het verleden.

Retraite in ontwikkeling

Ik heb mijn hart verloren aan Nepal, al vele jaren en nu ga ik terug. Mijn droom of het idee begint een vorm te krijgen en dat is, …. om jou mee te nemen, nog niet letterlijk, maar wellicht in de toekomst.

Omdat het zo’n uitzonderlijk land is, met bijzonder aardige mensen, maar waar nog steeds de armoede benadrukt wordt ook door de bewoners zelf.

Dat is niet wat ik wil benadrukken, want het is niet alleen arm, het is rijk aan de manier van leven aan cultuur en tradities en ook aan ideeën voor de toekomst. Social media, zorg voor een andere kijk en Nepalesen worden zich ook steeds meer bewust van mogelijkheden en dat is een mooie ontwikkeling.

Mijn droom voor in de toekomst: een paar maanden per jaar in Nepal te leven en om mensen die echt eens op een heel bijzondere manier aan zichzelf willen werken uit te nodigen. Wanneer je merkt te zijn vast lopen in onze manier van leven, ga eens out of jouw box, durf te leven!!.. Want dat is wat de mensen in Nepal wel doen, ze leven!

In deze reis ga ik je meenemen door een verslag /blog te maken. Want ik ga opzoek naar plekken om je mee naar toe te nemen in de toekomst.

Om een tijd van bezinning en bewustwording te ervaren wat zijn weerga niet kent. Om je diepere gevoelens naar boven te laten komen. . Om de blokkades en angsten van je af te werpen en te durven gaan staan voor wie en wat jij bent. JeZelf te leren kennen tot in het diepste van je wezen. Zodat jij in jou toekomst datgenen gaat doen of neerzetten wat jij wil. Om helemaal jezelf te herontdekken en in elke situatie Jezelf kunt zijn en blijven.

Deze reis wordt opnieuw een avontuur, ook voor mij, over de grens en toch binnen de grens van mijn kunnen. Met het volste vertrouwen, want daar gaat het om vertrouwen in het leven en in mijn Zijn.

Ik neem je mee in mijn avontuur en wellicht in de toekomst in jou avontuur, om over een grens te gaan… in vertrouwen. Wil jij op ontdekking? Zowel in de buiten wereld en ook in jouw binnen wereld?

Hieronder vind je foto’s vanuit Nepal.   

Margriet Brock

Burn-out en rouw zijn mij niet onbekend. Het doorleven van deze processen, maakte dat ik een verlangen kreeg naar innerlijke groei, meer zelf liefde en bewustwording.

Mijn missie is andere te helpen met hun innerlijk groei. Harmonie te brengen in schijnbare tegenstellingen van buiten en binnen wereld. Ik vertrouw op het mysterie en wijsheid van het leven.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin